Blog

ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ
Blog

ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ

Το Καλαθάκι Λήμνου ΜΑΡΚΑΚΗΣ είναι Προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Παράγεται από 100% παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, προερχόμενο από ζώα ντόπιας φυλής που βόσκουν σε ακαλλιέργητα εδάφη άγριας χλωρίδας του νησιού.

Οφείλει την ονομασία «Καλαθάκι» στα πλεκτά καλούπια που τοποθετείται κατά την παρασκευή του, τα οποία δίνουν το κυλινδρικό σχήμα και την ανάγλυφη μορφή του.

Παραδοσιακά παρασκευαζόταν σε πλεκτά καλαθάκια.

Είναι λευκό τυρί άλμης σε σχήμα μικρού κεφαλιού με διάσπαρτες μικρές τρύπες, στις οποίες συγκρατεί το υγρό του λίπος.

Η γεύση του θυμίζει εκείνη της φέτας, χωρίς να είναι ιδιαίτερα όξινη.

Σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως πλαστικά πλεκτά καλούπια, όπου τοποθετείται το τυρόπηγμα για να στραγγίσει με φυσικό τρόπο. Έπειτα γίνεται ξηρό αλάτισμα για μερικές ώρες, τοποθετείται σε δοχεία και οδηγείται σε θάλαμο ωρίμανσης.

Το Καλαθάκι Λήμνου ΜΑΡΚΑΚΗΣ διατίθεται χύμα σε μεταλλικό δοχείο και σε αεροστεγή συσκευασία.

Διαθέσιμες συσκευασίες μεταλλικών δοχείων:
2-3 κιλά
6-7 κιλά
12-14 κιλά

Διαθέσιμες αεροστεγείς (vacuum) συσκευασίες:
400-500 γραμμάρια ανά τεμάχιο
700-800 γραμμάρια ανά τεμάχιο

Scroll Up